Наследникът на Самсунг осъден за корупция

Обвиненията включват подкуп, присвояване и укриване на активи в чужбина

Съд в Южна Корея осъди милиардера наследник на Samsung Лий Яе-йонг на пет години затвор за корупция, съобщава БиБиСи. Лий е обвинен в подкуп, част от гоялам скандал, в който също участва и бившия президент на Южна Корея. Лий, който отрече всички обвинения, можеше да получи и 12 години.

Известен още като Джей Й Лий, той де факто ръководи най-големия производител на смартфони в света и бе арестуван февруари по редица обвинения в корупция.

Обвиненията включват подкуп, присвояване и укриване на активи в чужбина. 49-годишният Лий е обвинен в дарение от 36 млн. долара за фондации с нестопанска цел, управлявани от Чой Соон-сил, приятел на бившия президент на Южна Корея Парк Геун-хи, срещу политически услуги.

Прокурорите заявяват, че дарението е направено, за да спечели правителствена подкрепа за голямо преструктуриране на Samsung, което ще засили контрола на Лий върху Samsung Electronics.

Адвокат Лий ще обжалва решението. "Уверени сме, че решението ще бъде отменено", заявява адвокатът Сон У-чеол пред репортери. Въпреки това това, решението представлява огромен удар за най-голямата и най-известната бизнес империя в Южна Корея. След присъдата акциите на Samsung спаднаха с 1%.