Испанската полиция е подслушвала имама от Барселона през 2005 г.

Той е бил задържан през 2010 г. в автономния град Сеута за наркотрафик

Испанската полиция е поискала през 2005 г. разрешение от съда да подслушва телефона на имам Абделбаки ас Сати, който се смята, че е планирал неотдавнашния терористичен акт в Барселона. Това пише днес вестник "А Бе Се", цитиран от ТАСС.

Правоохранителните органи обяснили пред съда, че подозират мароканеца във връзки с две терористични групировки, влизащи в мрежата на "Ал Кайда". Съдът дал разрешение с аргумента, че Ас Сати може да е посредник в оказването на материално-техническа подкрепа на терористичните мрежи.

Преди това испански медии съобщиха, че имамът е бил задържан през 2010 г. в автономния град Сеута за наркотрафик. У него били открити 136 кг хашиш. През 2014 г. той бил пуснат на свобода.

Според полицията Ас Сати е един от двамата загинали при взрива в Алканар в нощта на 17 август, където терористите подготвяли самоделна бомба. Смята се, че именно той е радикализирал младите мароканци, извършили нападенията в Барселона и Камбрилс, които след като изгубили лидера си и взривното устройство, решили да нападнат с подръчни средства.

На 17 август на туристическата улица "Рамбла" в Барселона шофьор на минибус връхлетя върху пешеходци. По-късно полицията ликвидира в Камбрилс петима терористи, опитали се да извършат терористичен акт като в Барселона. Загинаха 15 души и 130 бяха ранени. Отговорност за нападението пое "Ислямска държава".

Агенция Европа прес съобщава, че заподозреният като съучастник в терористичните атаки в Каталуния Дрис Укабир е бил задържан на 23 юли тази година по обвинение в насилие срещу приятелката му. Сигналът до полицията подали негови съседи. Жената не пожелала да подаде жалба, но съдът въпреки това решил да му забрани временно да се доближава до нея. Заседанията по делото е трябвало да се състои през февруари догодина.

В момента Укабир и друг заподозрян терорист - Мохамед Шемлал са задържани под стража без право на освобождаване под гаранция. Още двама заподозрени терористи се разследват, а 8 са мъртви.

В провинциалния парламент в Каталуния днес депутатите запазиха минута мълчание в памет на жертвите на атентатите на специално заседание, предаде Асошиейтед прес. Председателката на парламента Карме Форкадел прочете декларация, подписана от всички политически партии, осъждаща единодушно тероризма. Каталунският премиер Карлес Пучдемон, кметицата на Барселона Ада Колау и дипломати се присъединиха към депутатите за минутата мълчание.