„Ромео и Жулиета“ за гостите на Албена

Днес от 21.00 часа

На откритата сцена до хотел Добруджа, балет „Арабеск“ ще представи предпремиерно своето най-ново заглавие „Ромео и Жулиета“.

С този спекракъл ще се открие официално сезона на трупата. Балет „Арабеск“ ще интерпретира една вечна история за любовта, като създава модерен танцов прочит на пиесата „Ромео и Жулиета“, по музика на С.Прокофиев. Хореографията е дело на Боряна Сечанова, сценографията на Иван Токанджиев, костюми – Николина Костова – Богданова, репетитор – Олеся Пантикина.

 Авторският екип разсъждава върху Шекспировите представи за времето и пространството, за истината, познанието, любовта, мястото на човека в мирозданието. Предмет на изследване в историята им за Ромео и Жулиета е влиянието на външни фактори върху личния избор по отношение на нашите действия и постъпки като съзнателно разбиране или неосъзнато внушение.

Спектакълът поставя въпроса за доброто, което носи зло и цената на неуместните съвети. Как се отнасяме днес към отговорността за своите постъпки и не трябва ли да се откажем от всички претенции за невинност ако искаме да живеем с дълбините си. Променило ли се е нещо в човешкото съзнание и поведение днес и можем ли да осмислим и осъзнаем закономерностите  и родовите белези на модерната епоха. Къде в днешно време остава любовта. Дали това е временна психоза, носеща опустошение на себе си и на другите, логично продължение на несъзнаваната предпоставка „моята душа е в ръцете на другия“ или велика наивност.