XIX Добруджански фолклорен събор „Богородица”

На 26 и 27 август в лятното кино на Ген. Тошево

Традиционният за Община Генерал Тошево Добруджански фолклорен събор „Богородица” ще се проведе на 26 и 27 август (събота и неделя). Началото ще бъде дадено в 10.00 часа днес в Лятното кино на града. За пореден път фестивалът ще събере на една сцена групи и индивидуални изпълнители от цяла Североизточна България, които ще представят песни, танци и народни обичаи, характерни за Добруджанската фолклорна област. Над 70 са записаните за участие самодейни и читалищни състави в XIX издание на проявата. 82 са индивидуалните изпълнители.
Акцент в ежегодния събор ще бъдат концертите, които ще изнесат гостуващите международни състави от Украйна и Румъния. Специален гост през втората вечер от фестивала ще бъде известната народна певица Нелина.
Организатори на Добруджански фолклорен събор „Богородица” са Община Генерал Тошево и НЧ „Светлина – 1941”. Целите на двудневният ежегоден празник са опазване, съхранение и популяризиране на фолклорното богатство на Добруджа и стимулиране интереса и любовта на младото поколение към българското народно творчество. Съборът няма конкурсен характер. На участниците се връчват грамоти и сувенири, тематично свързани с празника.
През годините събитието се утвърди като най-мащабното фолклорно мероприятие в общината и с основание бе включено в Националния културен календар.