2 нови изложби за Тракийските празници

В Исторически музей “Искра“

Откриването на експозицията уважиха кметът на Община Казанлък Галина Стоянова заедно с Областния управител на Стара Загора Гергана Микова.

Изложбата „Среброто на траките“  представя над 70 експоната, които дават представа за голямото значение, отдавано в ежедневието на древните траки към предметите от благородни метали. Експозицията включва изящно изработени сребърни съдове, накити, украси за конска амуниция и други високохудожествени изделия на тракийската торевтика и ювелирство.

„Среброто на траките“ е организирана от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките и се осъществява със съдействието на Община Казанлък, ИМ“Искра“ и Организационния комитет на 13-тия Международен конгрес по тракология „Древна Тракия: мит и реалност“, който ще се проведе от 3 до 7 септември, за трети път в България и за първи път в Казанлък.

Посетителите имаха възможност първи да разгледат и гостуващата изложба „Созопол – Вечният град“, която представя с над 150 експоната хилядолетната история на селището. Тя също вече може да бъде видяна в Историческия музей на Казанлък.