Гл. комисар Николов: Няма пряка опасност от горския пожар за населените места

Пожарите, които снощи са възникнали на територията на страната, са погасени успешно

Продължават усилията за налагане на 100-процентов контрол по цялата периферия на пожара в Пирин, заяви на брифинг гл. комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, съобщи БНТ. И днес 600 души ще работят на терен.

"През нощта е имало няколко тежки ситуации. Огнището до село Влахи снощи се е разгоряло и се е наложило евакуацията на хората. За радост усилията дали резултат и в ранните часове опасността е отменена. Ситуацията се наблюдава. Гражданите са предупредени и са готови за евакуация. Към момента няма пряка опасност за населените места", увери гл. комисар Николов.

Усилията са насочени към т. нар. "Крив тунел" и Скалата. Ще трябва да се направи голяма полоса за защита на гората. Другият по-опасен сектор е по посока на село Влахи, където се включват булдозери. Направени са повече от 21 км просеки.

"Гората е в състояние, при което най-малката искра може да предизвика огромен пожар", предупреди гл. комисар Николов.

"Иначе пожарите, които снощи са възникнали на територията на страната, са погасени успешно. Трите по-големи пожара на територията на Сливен, Шумен, засегнали десетки декари гори, са погасени, включително и този в община Невестино, област Кюстендил. В Кюстендилско изгоряха 7 къщи, необитаеми, с три плевни", добави той.