Над 2000 души спасени след урагана в Тексас

Основното летище на град Хюстън в Тексас спря да работи

Повече от 2 хиляди души бяха спасени от наводненията в и около Хюстън заради урагана "Харви". Основното летище на град Хюстън, в щата Тексас, преустанови работа, предава БНТ.

Улиците на Хюстън се превърнаха в реки, след като ураганните ветрове бяха последвани от проливни дъждове. Заради наводненията, причинени от урагана Харви, се наложи затварянето на международното летище "Джордж Буш" в Хюстън. Пътищата, свързващи летището с останалата част на района, са прекъснати.

Второто летище, обслужващо града - Хоби, също преустанови работа, след като пистите му бяха напълно наводнени. Една от най-големите болници в Хъстюн се евакуира заради наводнение в приземните етажи, прекъснало електричеството.

Последиците от урагана Харви са по-лоши от онова, което сме виждали досега, се казва в туит на американската Федерална метеорологична служба.

Междувременно, кметът на Хюстън Силвестър Търнър заяви, че не съжалява за решението си да не издава заповед жителите на града да се евакуират преди урагана Харви. Той напомни за горчивия опит от евакуацията преди урагана Рита през 2005 г., когато много хора, бягащи от града, останаха блокирани в задръстванията по местните пътища повече от 20 часа, което доведе до десетки смъртни случаи. Прогнозите, че Рита ще удари Хюстън, не се сбъднаха.

Полицията и пожарната на Хюстън са получили почти 6000 повиквания за помощ и са спасили над 2000 души, повечето блокирани на покрива или тавана на къщите си. 22 хеликоптера работят за локализирането на бедстващи, като 16 от тях са от бреговата охрана на САЩ, а 35 лодки и 53 самосвала спасяват хора във високите води.