Захариева: Макрон не иска да има разделение в ЕС

България е изпълнила всички критерии и е заслужила да бъде в ERM2

От Франция получихме конкретна подкрепа за така наречената „чакалня” - първата стъпка пред пълноправното членство в Еврозоната до края на година. Това каза пред Нова Телевизия външният министър и вицепремиер Екатерина Захариева.

"Френският президент Еманюел Макрон каза" "Не искам да има повече разделение между Западна и Източна Европа, между стари и нови членки на ЕС. България е изпълнила всички критерии и е заслужила да бъде в ERM2", подчертава още Захариева.

"По директивата за командироването в Европа работят около 14 хил. българи", обясни вицепремиерът. По думите й основно това са строителни работници и хора в сферата на услугите. „Нека да не си мислят хората, че това ще засегне всички, които имат работа в Европа. В България имаме по тази директива командировани около 3500 служители от други държави“, каза министър Захариева.

Тя поясни, че идеята на тази директива е да се защитят правата на тези, които работят, така че те да бъдат с равни условия в другите държави. „Тази директива касае временна работа, в никакъв случай не засяга всички, които работят и не се ползват от тази директива“, коментира министърът.

На въпрос какво е поискала България от срещата с френския президент Еманюел Макрон, Захариева заяви, че страната ни е получила конкретна подкрепа за чакалнята на еврозоната. "Еврозоната означава по-ниски лихви, стабилност и сигурност за инвестициите", подчерта тя.