Международен младежки туристически поход премина през Стара Загора

Участниците в похода се включиха и в ХII-я Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“

Деца и младежи от България и Русия, участници в Международен туристически поход, посетиха Стара Загора в рамките на инициатива, посветена на 140-та годишнина от Шипченската епопея. В рамките на два дни те посетиха културно-исторически забележителности, придружени от представители на Младежкия клуб по пешеходен туризъм към Туристическо дружество „Сърнена гора“.
Участниците в похода се включиха и в ХII-я Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“, който се проведе през уикенда на Старозагорските минерални бани. Вокална група „Невски” изпълни „Хубава си моя горо”, „Майски валс” и „Моя страна, моя България”. Гостите, настанени в Международния младежки център на Община Стара Загора, бяха очаровани от престоя си в града и от гостоприемството на домакините.
Походът на младежите в България включва и водни преходи с каяци по язовир Искър, река Струма, язовирите в Западни Родопи и по р. Арда, както и преходи пеша. Идеята за похода е на Инициативен комитет, начело с кмета на Хасково Добри Беливанов. От руска страна инициатори са "Клуб на кавалерите на ордена Александър Невски" и Младежки гребен клуб „Буревестник” от Санкт Петербург. Инициативата се провежда със съдействието на общините, през чиито територии преминава маршрутът, Национално сдружение на малкия и среден бизнес, Асоциация на българските градове и региони и други НПО.
Основната цел на похода е да предостави възможност за общуване „лице в лице” между младежите, да изгради взаимно уважение, отборен дух, физическа издръжливост и твърдост на характера, както и да възпита грижовно отношение към околната среда.