Полицията е арестувала мъж във връзка с пожарите в Кресна

На пресконференция на окръжната и районната прокуратура в Благоевград стана ясно, че вече има яснота кой е причинил пожара

Шести ден стотици пожарникари и доброволци се борят с огъня, който унищожава хиляди декари гора над Кресненското дефиле. Отменена е евакуацията в село Влахи, тази сутрин пожара беше ограничен по всички фронтове. Над 600 души и три хеликоптера участваха в потушаването на огнената стихия.
На пресконференция на окръжната и районната прокуратура в Благоевград стана ясно, че вече има яснота кой е причинил пожара, съобщава БНТ.
Лицето, виновно за пожара, е задържано. В четвъртък говедар от района на Симитли е в района на село Мечкул е извел на паша 70 крави, които се разделили. От прокуратурата обясниха, че говедарят хвърлил цигарата си, тръгнал да гони животните и когато се е обърнал, е видял, че зад него е пламнал голям пожар. Започнал е да го гаси сам, но не успял и сигнализирал до кмета на с. Брежани, като не е признал, че той е запалил пожара. При разпит с полицията е признал. Предстои прокурорът да прецени дали да му се наложи най-тежката мярка неотклонение.
Пожарът е овладян, на места има локални огнища, но няма опасност да се възпламенят. Няма опасност и за населените места.
Населените места всички могат да се завръщат. Това го обявихме и вчера, сега продължава обстановката. Който иска да си ходи по всичките села без никакво ограничение. Остава обаче контролирания достъп от полицията поради причините, които сме обяснявали досега и гражданството да е спокойно. Ток има навсякъде, включително в тунела. Продължават разпитите, колкото повече хора разпитаме толкова повече ни е надеждата, все някой някъде ще е видял как е тръгнал пожарът. Локализирани са, овладени са, ограничени са всички пожари и поради тази причина закривам кризисния щаб, съобщи Валентин Радев, министър на вътрешните работи.