Разделят в 4 категории плажните ивици

Най-вероятно непосредствено преди следващия летен сезон

Плажовете да се категоризират в четири големи групи предлага министерството на туризма. За втори път шефът на ведомството Николина Ангелкова пуска за обществено обсъждане Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, след като първият опит – през 2016 г., завърши с неуспех. Становища по проекта могат да се подават в следващия един месец до 29 септември.
От текстовете става ясно, че ако законопроектът бъде приет бързо от Народното събрание, категоризацията на плажовете ще е готова непосредствено преди следващия летен сезон.
Министерството предлага да се въведат четири големи групи плажове – в урбанизирани територии, в неурбанизирани територии, но в близост до туристическа дестинация, в неурбанизирани територии, които са отдалечени от туристически дестинации, и плажове с ограничено ползване или развиване на специален вид туризъм.
В рамките на всяка група ще има и по три подгрупи. Те също ще се определят от туристическия министър въз основа на 7 показателя, включващи леговата база в близките селища, възможния максимален капацитет на плажа, преобладаващия релеф на брега до плажа откъм сушата, изградената в близост инфраструктура, вида на морското дъно, екологичната характеристика на ивицата, както и други, оказващи съществено значение за използването на плажа.
На базата на основната група и подгрупата на съответния плаж ще се определя и концесионното възнаграждение, предлага ведомството.
Плажовете, които не се отдадат на концесия, ще се управляват от туристическото министерство и ще бъдат отдавани под наем за срок до 5 години, предвиждат текстовете.

Източник: Монитор