МОН: Не делим децата на бедни и богати

Изявлението идва, след като бе съобщено за идея за два вида учебници - цветни и безцветни

Министерството на образованието и науката не дели децата на бедни и богати, общата ни цел е образованието да дава равен шанс за успех на всички деца. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката.

Наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала дава възможност учебниците от VIII до XII клас и по нива/нива от Общата европейска езикова рамка/ да се отпечатват при пълноцветен и при едноцветен печат. Тази възможност е дадена, тъй като има предмети в по-горните класове, които не изискват задължително пълноцветен печат – например математика, физика, химия и др.

Всички учебници от I до VII клас се закупуват от държавата и са изпълнени при пълноцветен печат. Учебниците от VIII до XII клас се закупуват от родителите. Издателите и родителите имат право на избор и Наредбата на МОН само регламентира неговата свободна реализация.

Министерството на образованието и науката одобрява съдържанието, графичния дизайн и полиграфическото изпълнение на учебниците. Издателствата единствено носят отговорност за своите маркетингови послания.

Изявлението на просветното министерство идва след масово възмущение в социалните мрежи от идеята учебниците да се печатат в два варианта – по-скъпи цветни и по-евтини черно-бели.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен