В Аахен, Германия раздават йодни таблетки, заради възможна радиация

В миналото жителите на Аахен са протестирали неведнъж срещу работата на белгийската атомна централа „Тиханге“, която се намира на около 70 км. от немския град

В западния германския град Аахен започна раздаването на безплатни йодни таблетки на 500-хилядното му население, предаде BBC. Властите в града се опасяват за здравето на жителите на града и околността заради близката остаряла белгийска ядрена електроцентрала.
Хората могат да се регистрират в уеб сайта на града, откъдето да получат купони за йодните таблетки, с които са запасени аптеките в града. Йодът намалява риска от рак на щитовидната жлеза след изпускане на радиация.
В миналото жителите на Аахен са протестирали неведнъж срещу работата на белгийската атомна централа „Тиханге“, която се намира на около 70 км. от немския град. Няколко пъти в миналото нейните реактори, както и тези на другата атомна централа в Белгия - „Доел“ до Антверпен, са били изключвани заради опасения за изтичане на радиация.

Федералната служба за атомна енергия на Белгия отрича микропукнатините по реакторите да са причина за изпускане на радиация. Белгия планира да изключи всичките си седем ядрени реактора до 2025 г., а Германия - до 2022 г.
Решението на градската управа да раздаде йодни таблетки е необичайно, съобщава BBC. Те доставят нужната доза йод до щитовидната жлеза, така че в нея да не проникне радиоактивен йод. Подобни таблетки се складират централно в Германия и се доставят само при спешност. Властите в Аахен твърдят, че белгийската атомна централа е толкова близко, че в случай на авария няма да има време да се доставят таблетки достатъчно бързо.
Говорителят на градската управа в града Рита Кльосгес изрази съжалението си, че въпреки многобройните протести, реакторите в „Тиханге“ не са изключени.