Започна изграждане на параклис-мавзолей "Св. Георги Победоносец"

Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и кметът на София присъстваха на церемония за полагане на основен камък за параклис-мавзолей "Св. Георги Победоносец"

Кметът присъства церемония за полагане на основен камък за параклис-мавзолей "Св. Георги Победоносец"
Днес ни събира поредната стъпка към делото, с което сме се заели - полагането на основния камък, както повелява традицията. Събира ни убедеността, че паметта за героичните битки за свободата на България и за славните подвизи на българската армия трябва да бъдат опазвани. Наша задача е да ги предаваме напред, а строителството на параклиса-мавзолей, като място, която да събира деца, ученици, родители е начин историята да се учи.
Искаме да направим параклиса като общо дело, в което да участват лично повече хора и вярваме, че с личния принос на всеки историята става жив урок по родолюбие. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при полагане на основния камък за изграждането на параклис-мавзолей "Св. Георги Победоносец"
в памет на загиналите в Първата световна война в двора на Военна академия "Г.С.Раковски". Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит благослови изграждането на параклиса. Слово произнесе и генерал Константин Попов, председател на комисията по отбрана и съпредседател на инициативния комитет.
Убедена съм, че заедно с всички членове на инициативния комитет и най-вече с подкрепата на родолюбиви българи, ще изградим параклиса-мавзолей на българските войници, както и цялото околно пространство, така че да стане достойно място за почит към българската бойна слава. Това е мечта на няколко общобългарски комитета от началото на миналия век, която имаме шанса да завършим, каза също Фандъкова.
Освен място за култура, в парка на Военна академия ще създадем и място за почит към паметта на хиляди български воини, паднали в епичните битки от Първата световна война, посочи също кметът на София.