Мария Габриел: Има невероятно увеличение на кибератаките

Създаваме общ европейски механизъм за координация в случай на кибератака

Общ европейски механизъм за координация в случай на кибератака ще бъде създаден в ЕС. Това заяви пред журналисти във Варна Мария Габриел - еврокомисар по цифровата икономика и общество, която участва в десетото юбилейно издание на Летния университет на МГЕРБ, предаде Агенция „Фокус“.

Тя подчерта, че законодателният пакет ще бъде представен до две – три седмици.

„Би ми се искало, когато говорим за цифровизация, в центъра да поставим гражданите. Интернет носи много възможности, но той ни прави и по-уязвими. Има невероятно увеличение на кибератаките – над 300 процента през 2016 година спрямо 2015 година, над 200 000 атаки всеки ден. Гражданите очакват от нас като Европейски съюз не да им казваме какво правим, а да бъдем ясни – защитата на основните човешки права, свободата на изразяване не подлежат на въпрос, нито на съмнение. Това, което ние можем да предложим, е общ европейски механизъм за координация в случай на атака. Виждате, че това, което е атакувано, са наши обществени блага – системата за здравеопазване е един пример. Мой приоритет е да създадем законодателен пакет, в който ще създадем общ европейски механизъм за координация с централно звено в Брюксел, който да позволи в случай на такава атака да няма такива невероятни размери. Никой от нас не е застрахован, но трябва европейските граждани да знаят, че Съюзът разполага с такъв механизъм. Ще предложим засилен мандат на Европейската агенция по сигурност, която е ситуирана в Гърция“, каза още Мария Габриел.

Тя подчерта, че е важно също да бъде създадена система за сертифициране на продуктите. „Когато знаем, че само след няколко години ще имаме над 20 милиарда конектнати продукта - от смартфоните до лаптопите, атаките няма да спрат. Трябва да имаме минимална система на доброволни начала, но която да позволява на потребителите да знаят - купувайки си един продукт, че той им сертифициращо удостоверение на ниво ЕС, че този продукт има своите изисквания за сигурност“, заяви Мария Габриел.