Адвокат: Президентът няма право да назначава председател на антикорупционната комисия

В основния закон има текст, който определя правомощията на държавния глава

Президентът не може да назначи председателя на новия орган за борба с корупцията, защото това би било нарушение на конституцията. Това каза в сутрешния блок на Телевизия Европа адвокат Марин Марковски, по повод искането на БСП Румен Радев да определи кой ще оглави новата комисия. В основния закон ясно е записано, че държавният глава няма право да се меси в изпълнителната власт, защото това не кореспондира със статута му на обединител на нацията и надпартиен орган.

„Тази комисия и председателят трябва да бъдат свързани с назначаването, с обсъждането в Народното събрание, където има с точно определен регламент, където има най-голямо представителство на хората, и това е институция, която предсатавлява хората. Защо президентът има това желание, БСП също, президентът да назначава председател и започват договорките кой да го назначи. Още повече, че в конституцията има текст, който категорично забранява президентът да назначава членове на административни институции“ обясни известният адвокат.

„В конституцията има текст, който казва какви са правомощията на президента. Те са 14 правомощия. Той няма право по конституция да излезе от тях, защото вече не е представител, държавен глава, който представлява нацията, а участва в изпълнителната власт под някаква форма. Следователно се нарушава конституционният принцип. Трябва да променят конституцията, което на практика не може да стане“, добави адвокат Марин Марковски.