Американка стана жената прекарала най-дълго време в космоса

57-годишната Уитсън приключи удължения си престой от повече от девет месеца на МКС

Експедиция 52 се завърна на Земята от Международната космическа станция и кацна в Кзахстан, съобщава НАСА. Астронавтът на НАСА Пеги Уитсън, която по време на мисията си постави множество рекорди на Международната космическа станция, кацна заедно с екипажа на НАСА Джак Фишер и командир Фьодор Юрчичхин от "Роскосмос".

Уитсън завърши и четири космически излизания, които добави към шестте си предишни и записа рекорд за най-много време, прекарано в космоса от жена.

Докато живят и работят на борда на единствената в света орбитална лаборатория, Уитсън и Фишер са допринесли за стотици експерименти в биологията, биотехнологиите, физиката и науката за Земята, посрещнаха няколко товарни космически кораби с тонове доставки и изследователски експерименти.

57-годишната Уитсън приключи удължения си престой от повече от девет месеца на МКС. Чувствам се страхотно", казва биохимикът Уитсън. "Обичам да работя тук. Това е едно от най-удовлетворяващите работни места, които някога съм имала", допълва тя

По време на третата си мисия на борда на МКС Уитсън прекарва голяма част от времето си в експерименти, включително проучвания на ракови белодробни тъкани и костни клетки.