Облагородиха участък от река Марица

Мисия Пловдив

04-09-2017, 10:59

Снимка:

район „Северен”

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Вход свободен за всички прояви

По повод третата годишнина от обявяване на Пловдив за Европейска столица на културата 2019 в пловдивския Район “Северен” се проведе кампания за облагородяване на участък от града – река Марица. Инициативата е на фондация “Пловдив 2019” и се осъществява благодарение на общинската администрация на Район “Северен”.
През изминалия уикенд, в района на бул. "Марица" № 51-57, заедно с доброволци бяха засадени 50 бр. билки и цветя от различни видове: розмарин, барбароса, алое, аспидистра, колеос - зелен и шарен, хиперикум, винка - зелена и блонди, и лигуструм, предоставени от ОП “Градини и паркове”. Боядисаха се 10 бр. пейки в района, както и детската площадка на бул. “Марица” № 53-57, включваща 3 бр. детски съоръжения, пързалка и 2 бр. люлки. Лично кметът на район “Северен” инж. Ральо Ралев се включи в кампанията заедно със служители от администрацията. При почистването на избрания терен се събраха 20 бр. чувала листопадна шума. От Регионален природонаучен музей Пловдив разказаха на децата защо реката е толкова специална за градското биоразнообразие.
Мероприятията не приключват до тук.
На 5 септември /вторник/, на същото място, от 17.00 до 22.00 ч., ще бъдат организирани редица забавления за гражданите. Планира се изработването на Вело зелен маршрут под формата на градска вело карта - празник с цялото семейство на велосипеди – от всички посоки на града, към сборния пункт на реката, където ще се организира пикник, подходящ за всички възрасти и със специално подготвени за деца занимания и изненади – игри на открито, еко работилници, следолед, захарен памук и хвърчила край реката. Всеки е добре дошъл с одеяло, настолни игри, федербал, домашна храна и напитки.  След 21 ч. ще бъде прожектирано и кино на открито. Заедно с ПЛОВДИВ БЯГА ще се пробяга и най-дългата пешеходна улица в Европа от 19.00 ч.
Кметът на Район “Северен” инж. Р. Ралев благодари на всички граждани, които се включиха в инициативата по облагородяване на района около р. Марица и призовава отново всички да участват в забавленията за малки и големи на 5 септември.
Вход свободен за всички прояви.