Блокираха пътя за село Винарско заради каменната кариера

Животът

04-09-2017, 11:28

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Маринка скочиха срещу каменна кариера

И кметът на Камено Жельо Вардунски и всички съветници заставаме зад хората, каза председателят на Общинския съвет

Жителите на две села от Община Камено блокираха пътя за Айтос и Карнобат заради каменната кариера, пише Флагман. Те бяха решили да затворят и магистрала „Тракия“, но не получиха разрешение за протеста.
Хората от Вратица и Винарско протестират срещу предстоящото изграждане на кариера за инертни материали, тъй като се притесняват, че още след първите взривове водата ще изчезне.
Пред камерата на Нова телевизия председателят на Общинския съвет в Камено Радослав Балтаджиев каза, че е солидарен с протестиращите.
Не мога да потвърдя дали е имало задкулисни игри, защото когато се е приело решението за концесия, не съм бил председател на Общинския съвет, но в момента всички съветници, заедно с кметовете на Камено и на селата Винарско и Вратица заставаме зад хората. Ние сме правова държава и разчитаме съдът да спре концесията. Имаме и съдействие от държавата“, заяви Балтаджиев.
„Изцяло стоим зад хората от двете села и помагаме с каквото можем. Има решение на Общинския съвет за построяване тук на велоалея и на екопътека. Древен проход е имало на мястото, където са тези кладенци. Това е стария път за Цариград през Айтос“, каза пък пред камерата на бТВ заместник-кметът на Камено Георги Георгиев.
Таня Манолова от РИОСВ – Бургас пък заяви, че няма нарушение в процедурата при вземането на решение за изграждане на каменна кариера.
„Компетентният орган е казал, че инвестиционното предложение е допустимо, но е поставил редица условия в становището си. Регионалната екониспекция е провела коректна процедура съобразно всички изисквания на Закона за опазване на околната среда. Изискани са становища от всички компетентни институции и те са отразени в решението“, обясни Манолова.
Искаме вода, защото без нея няма живот, обявиха протестиращите. Те настояват екоминистъра да нареди да се определят точните граници на охранителните зони на помпената станция във Вратица.
Кметът на Винарско Стайко Манев уточни, че кариерата се намира на 80% от охранителната зона.
„Тя е върху питейните ни извори, които са от римско време още. Тогава не са ги разрушили. Сега ли ще направим това?“, пита той.
Кога ще започне да работи тази кариера все още никой не знае, но хората са притеснени, защото смятат, че още при първите взривове водата ще изчезне. Инертните материали ще се добиват във вододайната зона между селата Винарско и Вратица.