200 доброволеца почистваха Кършияка през уикенда

Мисия Пловдив

04-09-2017, 15:57

Снимка:

фондация „Пловдив 2019“

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Екипът на „Пловдив 2019“ искрено благодари на всички ентусиазирани доброволци и граждани

Повече от 200 доброволци и граждани се включиха в почистването на алеята на бул. Марица през изминалия уикенд като част от проявите по случай третата годишнина от  избирането на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г.
Екипът на „Пловдив 2019“ искрено благодари на всички ентусиазирани доброволци и граждани, които се отзоваха и дариха от свободното си време и енергия в почистването и реновирането на крайречното пространство. През уикенда заедно преобразихме детските площадки и старите пейки в района, засадихме цветя и билки, спомагащи за прогонването на комарите по реката.
Инициативата започна с презентация на Природонаучен музей Пловдив за проекта ”Натура 2000” и едни от най-често срещаните и емблематични растителни и животински видове по река Марица.
В дейностите по облагородяването на района се включиха още кметът инж. Ральо Ралев и екипът на район „Северен“, отдел Екология и ОП „Паркове и градини“, жители на квартал „Кършияка“ заедно с  доброволците от партньорските организации на фондация „Пловдив 2019“ – Национален алианц за работа с доброволци, Младежки център Пловдив, децата от  Арменско физкултурно дружество „Хоменътмен“.
По инициатива на фондация „Пловдив 2019“ в дните след почистването доброволци ще раздават торбички на собствениците, които разхождат домашните си любимци в района, за да ги насърчат да пазят чиста крайречната алея на Марица.
На 5-ти септември от 17:00 до 22:00 часа на същото място продължават събитията по повод избирането на Пловдив за Европейска столица на културата  с пикник, подходящ за всички възрасти и със специално подготвени за деца занимания и изненади - игри на открито, еко работилници, сладолед, захарен памук и хвърчила край реката. Всеки е добре дошъл с одеяло, настолни игри, федербал, домашна храна, напитки и усмивки!
Специална вело карта, подготвена по проект на "Пловдив 2019", ще води всички желаещи да се включат във вело маратон през най-важните точки от програмата на Европейската столица на културата и ще указва как да бъде използван зеления маршрут с велосипед. Първи с картата и малка изненада към нея ще може да се сдобиете на пикника край реката на 5-ти септември.  Основни спирки по маршрута са водещите проекти в програмата на Пловдив Европейска столица на културата 2019, знакови архитектурни и културни забележителности, както и новите Pop-Up работилници за велосипеди, създадени от Destructive Creation. Картата ще се разпространява безплатно и ще може да бъде намерена в туристическите центрове в града.