Община Раковски сформира екипи за задържане на децата в училище

Животът

04-09-2017, 16:29

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Два от екипите ще отговарят за града, а останалите два екипа обхванат населените места от Общината

Община Раковски сформира 4 екипа от 39 експерти от различни сектори,съгласно решението на правителството за създаване на механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Причина за въвеждането му е необходимостта от интегрирана политика и ангажираност на всички ведомства и институции, свързани с образованието и с личностното и професионалното развитие на децата и учениците в България. Целта на механизма е да се подобри междуинституционалното взаимодействие и да се определят функциите и задълженията на всички отговорни страни.
"Комплексните мерки и добрата координация между институциите от няколко различни сектора на всяко ниво на управление – национално, регионално, местно и училищно, са крайно необходими."- коментира решението на Министерски съвет зам.кмета на Раковски Татяна Бакова.
В екипите за съвместна работа са включени експерти по ОНЕ в РУО, РЗИ, служители на РУ, социални работници, кметовете на населените места, общствени възпитатели от Общината, учители на детските градини и училищата. Два от екипите ще отговарят за града, а останалите два екипа обхванат населените места от Общината. Ще бъдат създадени правила за обмен на информация между институциите за децата и учениците, които не са обхванати в образователната система, които са в риск от преждевременно отпадане, преждевременно са отпаднали или не могат да бъдат открити на постоянния им или на настоящия адрес. Предстои оптимизиране на процедурата за отпускане на семейни и други помощи в натура спрямо индивидуалните потребности на децата и учениците, както и засилване на санкционния механизъм спрямо родителите при неизпълнение на задълженията им по Закона за закрила на детето и Закона за предучилищното и училищното образование. Предвижда се създаване на процедура за предоставяне на информация от институциите и съвместни действия за налагане на санкции по реда на Закона за административните нарушения и наказания на родители, чиито деца в задължителна предучилищна и училищна възраст не посещават училище.