8 години от трагедията с кораба "Илинден" в Охридското езеро

Общество

05-09-2017, 06:48

Снимка:

bnt.bg/ архив

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Две седмици след трагичния инцидент корабът "Илинден" бе изваден на повърхността

На 5 септември 2017 г. се навършват 8 години от потъването на корабчето "Илинден" на 5 септември 2009 г. в Охридското езеро. По време на инцидента в Македония се удавиха 15 български туристи. Корабчето превозваше над 50 българи към манастира "Свети Наум" и потъна за минути на 200 метра от брега.

В началото на месец април 2012 г. Апелативният съд в Битоля потвърди осъдителните присъди за Сотир Филевски и Бранко Баич по делото за потъналия в Охридското езеро кораб "Илинден".

На 5 юли 2011 г. Основният съд в Охрид призна за виновни двамата подсъдими. Капитанът на кораба Филевски и хърватският гражданин Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд, бяха осъдени на по една година затвор. Съдът сметна, че Сотир Филевски не се придържал към наредбите за корабоплаването и лекомислено сметнал, че няма опасност като качва на борда на кораба над 50-те български туристи. Заради неспазване на закона за корабоплаването беше осъден и Баич.

Две седмици след трагичния инцидент корабът "Илинден" бе изваден на повърхността. Екипите на хърватската фирма "Дубина" в продължение на два часа изпомпваха водата от него.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"