132 години от Съединението!

Общество

05-09-2017, 09:06

Снимка:

wikipedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

На площад “Съединение” Димитър Главчев ще приеме строя и ще поздрави почетните роти на Българската армия

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев ще присъства на тържествената заря-проверка в град Съединение по случай 132-рата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

На площад “Съединение” Димитър Главчев ще приеме строя и ще поздрави почетните роти на Българската армия. Председателят на парламента ще приветства жителите и гостите на града по повод годишнината. От 19:30 часа той ще присъства на панихида в памет на голямоконарците – участници в Съединението в църквата „Св. Атанасий“.

Съединението на Княжество България и Източна Румелия е провъзгласено на 6 септември 1885 година. С този политически акт България заявява своето желание за самостоятелно и равноправно участие в модерната история на Европа.

На 6 септември чествания на празника са организирани в цялата страна. В честванията в Пловдив ще участва президентът Румен Радев. В столицата ще има тържествена церемония пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг. След официалната част, гостите на събитието ще могат да видят възстановка на събитията от Съединението, представена от сдружение „Национален съюз Единение“.