Турция заплаши Европа при блокиране на присъединяването към ЕС

Следим с голямо съжаление позорните политически кампании

Министерството на външните работи (МВнР) на Турция излезе с остра официална позиция срещу Германия и Австрия, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА), цитирана от „Фокус“. В нея се обръща внимание на „наблюдаваните неприемливи предизборни кампании на политици в двете държави – насочени против Турция, на базата на блокиране на процеса на присъединяването й към ЕС”.

„Следим с голямо съжаление позорните политически кампании на политически лидери в Германия и Австрия с акцент противопоставяне на Турция и блокиране на нейния преговорен процес с ЕС. За разлика от късогледата гледна точка и подход на политиците от споменатите държави, Турция притежава богати и неизчерпаеми източници. Тя има сигурно бъдеще; вярва в него; има и убеденост, че самата тя може да определи своя път. Всъщност, съществува тревожна ситуация именно за Европа, особено в реториката на предизборните кампании на споменатите държави. … Това обаче, е сериозна опасност не само за самата Европа, но и за целия свят. Понеже лавинообразният популизъм, основаващ се на антитурска риторика на т. нар. „номинирани” политици, е контра продуктивен за самото бъдеще на въпросните държави.

Има основателни подозрения също така, че този популистки подход, който отклонява ЕС от неговите учредителни ценности, допълнително ще насърчи разпространението на такива опасни течения в Европа, като ксенофобията, расизма и ислямофобията. Искаме само да напомним на същите тези политици, че по време на бежанската криза те тичаха зад нас; само и само за да спасим ЕС от големия хаос. Сега те пренасочват отношенията с Турция в полосата и монопола на популизма. Това има огромно значение не само за бъдещето на нашите двустранни отношения, но и за тяхната политическа отговорност спрямо гражданите от турски произход, които пребивават в техните страни.”, се посочва още в официална декларация на турското МВнР, цитирана от ДХА.