Скачат таксите на някои специалности в университетите във Варна

В Шуменския университет с 400 лв. е намалена таксата за „Растителна защита"

Средно с 13,6% се увеличават таксите за обучение в някои професионални направления в 19 висши училища.
Сред техническите университети в страната най-голямо увеличение има в ТУ – Варна. Там с 473 лв. поскъпва обучението в професионално направление „Транспорт, корабоплаване и авиация" (редовна и задочна форма). Студентите в МГУ „Св. Иван Рилски" – София, ще плащат 290 лв. повече в професионалните направления от областите „Природни науки, математика и информатика" и „Технически науки" (редовна и задочна форма).
В медицинските университети в страната има увеличение само в МУ – Варна. Там сумите за първокурсниците в редовната форма в направленията „Медицина", „Фармация" и „Стоматология" скачат с 300 лв.
СУ „Св. Кл. Охридски" увеличава таксите за новоприети студенти в професионалните направления: „Администрация и управление", „Икономика", „Туризъм", „Педагогика", „Педагогика на обучението по...", „Религия и теология", „Социология, антропология и науки за културата". Увеличението за редовна форма на обучение е от 20 до 130 лв., а за задочна форма – от 54 до 200 лв. Най-голямо е увеличението на задочната форма в професионално направление „История и археология" – 200 лв., а най-малко – с 20 лева, в редовната форма на професионално направление „Религия и теология". В професионално направление „Математика" таксата е намалена със 160 лв.
В университета „Проф. д-р Асен Златаров" най-голямо е увеличението на таксата в „Педагогически науки" (редовна форма) – със 120 лв., а най-малко – с 40 лв., в редовната форма на „Администрация и управление" и „Туризъм".
Във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий" най-голямото увеличение – с 250 лв., е за „магистър" в професионалните направления от областта „Хуманитарни науки" (редовна форма), а най-малкото – с 20 лв., в редовната форма на професионалните направления „Администрация и управление", „Туризъм", „Икономика", „Филология", „Философия" и „История и археология".
В четири висши училища има намаление на таксите за студенти. Освен в СУ „Св. Климент Охридски", намаление на част от таксите има и във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий", в ШУ „Еп. Константин Преславски" и в РУ „Ангел Кънчев".
Намаленията са от 20 до 400 лева.
В Шуменския университет с 400 лв. е намалена таксата за „Растителна защита" (магистри редовна и задочна форма), а в Русенския – за „Национална сигурност" (редовна и задочна форма), намалението е с 260 лв.
Без промяна остават таксите за студенти в 14 държавни висши училища – ПУ „Паисий Хилендарски", Технически университет – Габрово, Университет по архитектура, строителство и геодезия – София, Химикотехнологичен и металургичен университет – София, Университет по хранителни технологии – Пловдив, Медицински университет – София, Медицински университет – Пловдив, Медицински университет – Плевен, УНСС – София, НАТФИЗ „Кр. Сарафов" – София, Национална художествена академия – София, Национална спортна академия – София, Висше строително училище „Л. Каравелов" – София, и Висше транспортно училище „Тодор Каблешков" – София.

Източник: "Стандарт"