Приключи проектът Кварталът

Пловдив Лайф

05-09-2017, 12:11

Снимка:

Народно читалище

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Откриването на изложбата ще се състои днес в 18 часа в читалището в кв.Прослав

Приключи фотоконкурсът „Кварталът” за непрофесионална и професионална фотография. Проектът е насочен изключително към младите хора, техните отговорности и творческа ангажираност.
Започнал като ретро-фотоизложба през 2015 година, като своеобразна илюстрация  към трите излезли книги на местния летописец Димитрия Вангелова „Старият Прослав”, днес превърнал се в традиция, фотоконкурсът има за цел: да провокира младите жители на квартал Прослав да осмислят възможностите на културно-историческото и природно наследство на града ни, за развиване на демократични ценности и активно участие в гражданското общество. Провокацията на организаторите – народно читалище „Н.Й.Вапцаров-1928” е свързана с умението, чрез образ да се изрази усещане – любов към родното място, романтика, сбъднати мечти и мили спомени.
Трите издания на фото изложбата до сега,  имаше събирателска дейност. Събрани са и изложени стари фотографии до 1960 година.
Амбицията на организаторите е да надгражда постигнатото до сега, което изисква нови методи  и професионална оценка на работата.
Целта на проекта е да представим квартала си през погледа на младите хора.Връзката между човека и родното огнище е едно от онези неща, които ни дефинират като хора, но ни и моделират като творци, като новатори, като търсачи на новото. Темата е безгранична: делници и празници, бит и ежедневие, децата от нашата улица, бащин дом-къщите на хората, култура и традиции.Нещата, които свързваме с понятието «мое» - моят град, моят квартал, моята улица и всичко МОЕ, което е НАЙ-ХУБАВОТО…
Конкурсът е една реална възможност за насърчаване на младите хора да покажат своите умения и талант, да придобият по-голяма увереност и успешен старт за реализация.
Фотоконкурсът ще се провежда всяка година и поетапно в него ще включваме крайните квартали на гр.Пловдив, Кючук Париж,Коматево,Тракия, Кършиака. Крайните квартали са по-малко познати и по-непредставени, а в тях живеят много млади и талантливи хора. Той е за непрофесионална и професионална фотография. Проектът е насочен изключително към младите хора, техните отговорности и творческа ангажираност. Реализира се с финансовата подкрепа на програма „Пловдив за младите” на Община Пловдив.
Откриването на изложбата ще се състои днес в 18 часа  в читалището в кв.Прослав.