Странен случай в Италия на дете починало от малария

Детето не е пътувало до рискова държава, но е прекарало лятната ваканция с родителите си в крайбрежния район на Венето

Четиригодишно италианско момиченце почина от малария след като изглежда се е заразило в Северна Италия, а случаят обърка напълно медицинските среди. „Никога не съм виждал нищо подобно, това е пълна мистерия. Не би трябвало да е възможно детето да се зарази с малария”, каза Клаудио Патерностер – ръководител на инфекциозното отделение в болница Санта Киара в Тренто.
Детето не е пътувало до рискова държава, но е прекарало лятната ваканция с родителите си в крайбрежния район на Венето. То е било прието в „Санта Киара” заради други оплаквания, където е в контакт с други две деца, заразили се с малария при пътуване до Буркина Фасо в Африка.
„Само някои видове комари могат да предават болестта от човек на човек, а те не се срещат в Италия”, каза д-р Патерностер, който бил извикан през почивните дни като консултант по случая на София.

Всяка година в Италия има по няколко регистрирани болни от малария, но те са от т.нар. „куфарни” случаи, когато някой донася заразен комар със себе си от Африка, каза лекарят.
Момичето е било диагностицирано с малария в събота и прехвърлена в интензивното отделение, но в неделя състоянието ѝ бързо се влошило.
„Лятото беше много горещо и като се имат предвид и климатичните промени, не можем да изключим, че някои видове (комари) са се адаптирали или пък са се появили и други”, които могат да предават болестта, посочва Патерностер.
Маларията е широко разпространена в Италия през 19 в., особено в централната и южната част и на островите.
Но след мащабно пресушаване на блата и повсеместна употреба на хинин, през 1962 е обявено, че в страната вече няма малария.
Според Световната здравна организация, през 2015 от малария са били болни 212 млн. души по света, а 429 000 са починали.
Деветдесет процента от смъртните случаите от малария са в Африка. Най-уязвими са децата под 5-годишна възраст.