Илиана Раева: Ансамбълът ме разплака

Това е страхотен успех! Ансамбълът са момичета на 16-17 години. Те са едни деца!

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика - Илиана Раева, беше категорична, че българските грации са се справили отлично на световното първенство в Пезаро, а признанието на специалистите е най-ценното нещо след представянето им. Ансамбълът се завърна у нас с два медала - сребро в многобоя и бронз за съчетанието с топки и въжета. Невяна Владинова пък се нареди на трето място в света за представянето си с топка.

"Това е страхотен успех! Ансамбълът са момичета на 16-17 години. Те са едни деца! Катрин е дебютантка и участва за първи път на световно първенство. Тя буквално изпадна в еуфория от тази арена, на която ни постави италианската публика. Беше нещо ужасно красиво. Все едно бяхме на гладиаторски битки. Не можехме да се чуваме какво говорим от крясъците и виковете на италианците. Неви, която с всичките тези очаквания върху себе си, че трябва да вземе медали... Разбира се, че винаги може да бъде и по-добре, но децата се справиха прекрасно. Много съм щастлива и доволна, но най-хубавото е, че всички специалисти дойдоха да ни кажат, че България е една голяма сила. Казаха, че това е най-силният ансамбъл на световното. Категорично! Те бяха най-силният ансамбъл! Играха уникално, имаха невероятни композиции, буквално ридаех след съчетанието им с обръчи", заяви Раева в ефира на бТВ.

Тя разкри и какъв е ключа за успеха на художествената гимнастика, която от няколко години се нарежда сред най-успешните спортове у нас.

"Това е една изключителна стратегия, която имаме. Готвехме се за олимпийските игри в Рио, когато аз поисках да се създаде този състав и да започне работа за новия олимпийски сезон. Никой друг не го е правил. В момента, в който течеше световното първенство в Пезаро, в зала "Раковски" вреше и кипеше в най-малките гарнитури. Имахме над 60 деца, които се подготвяха по специална програма, създадена от нашия треньорски съвет и нашите треньори. Президентът ще ни посрещне, а след това имам лекция пред над 60 треньори, за това как трябва да се работи и да се мотивират подрастващите. При нас всичко е безкрайно добре планирано. Работи се на много високо професионално ниво. Направихме изключителен избор с треньорката Весела Димитрова. Един изключителен скок направихме с Бранимира Маркова, откакто е на стадион "Раковски" и се готви на централизирана подготовка с индивидуалното. 7 години сме медалисти. Няма магия, а само изключителна работа и професионализъм", категорична е тя.

Раева отдаде заслуженото и на треньорите на българските състезателки - Весела Димитрова, която води ансамбъла, и Бранимира Маркова, която носи отговорност за представянето на индивидуалните ни гимнастички.

"Весела Димитрова е изключителен треньор! Страшен талант, хореограф! Има много твърда ръка, но в същото време показва цялата си любов към децата, а и те я обичат. Тя е абсолютна противоположност на Бранимира Маркова, която е много благ човек, който е безкомпромисен по отношение на работата. Много съм щастлива, защото направихме един страхотен екип. Още малко ми трябва да направим девойки (младша) и девойки (старша) и да затворим кръга. Гарантирам ви, че години наред ще се радвате на успехите на България! Ще направим една страхотна приемственост!", обеща тя.

Президентът на федерацията е категорична, че много внимава в работата си и винаги се стреми да изгради добър екип, за да може успехите на българския спорт да не спират. "Твърде малко са сферите, в които индивидуализмът може да постигне чудеса, в който и да е сфера. Екипът, работата в екип е нещо много важно за постигането на една голяма цел. За да живеем в една прекрасна държава, каквото имаме, трябва наистина да сме много обединени, да започнем да се уважаваме, да се обичаме истински и да си помагаме, и да вярваме, че, когато дадем всичко от себе си, нещата се получават. Мисля, че художествената гимнастика на фона на всичкото, в което живеем, не е само екзотика, а един много хубав пример за всички - как трябва да се грижиш за едни деца, да ги възпитаваш, да ги учиш, че те имат отговорности", каза Раева.