Европейски съд решава за Унгария и Словакия и бежанците

Виктор Орбан заплаши със сериозен отговор, в случай че съдът се произнесе срещу страната

Европейският съд ще се произнесе по казуса дали Унгария и Словакия трябва да приемат бежанци на територията си, въпреки съпротивата на националните им правителства, съобщава германското издание Der Spiegel, цитира Агенция "Фокус".

Оплакванията от Будапеща и Братислава имат незначителни шансове, след като главният адвокат Ив Бот в Люксембург вече изказа мнение в полза на участие в солидарното разпределение на бежанците сред страните от Общността. Обикновено съдиите следват препоръките на техния експерт.

В основата на спора е решение на министрите на вътрешните работи на ЕС от септември 2015 г., съгласно което до 120 000 бежанци трябва да бъдат разпределени в други страни от ЕС, за да бъде облекчена ситуацията в Италия и Гърция. Решението за въвеждане на квотната система срещна неодобрението на Унгария, Словакия, Румъния и Чешката република. Предвидено бе Унгария да приеме 1294 бежанци, а Словакия – 902.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заплаши със сериозен отговор, в случай че съдът се произнесе срещу страната. От гледна точка на генералния адвокат споразумението „допринася ефективно" за това Гърция и Италия да успеят да се справят с последиците от бежанската криза.