Фандъкова: Да помним и честваме великото дело на Съединението

Съединението на България показва ясно, че силата на една нация е в силата на нейния дух

Да помним и честваме великото дело на Съединението на България е да знаем и помним, че голямата ни сила като народ е в това да сме заедно. Нуждаем се и днес от този урок и пример за непримиримост пред стремежите на нацията. Така кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави столичани за празника на Съединението на България и Княжество Източна Румелия в профила си във Фейсбук.
Съединението е кауза, зад която застават и българите, и държавниците ни от това време.
Нужно е да помним имената на княз Александър I Батенберг, на Захари Стоянов, Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Георги Странски, на военачалниците ген. Данаил Николаев, Рачо Петров, Атанас Узунов, Христо Попов, на дипломата Иван Евстатиев Гешов и много други – които са имали волята и куража да обявят Съединението и да покажат, че българите имат силата сами да пишат своята собствена история.
Решенията на Берлинския конгрес нанасят изключително тежък удар върху мечтите и стремежите, но не прекършват българският дух. И само седем години по-късно българите успяват да наложат на европейската сцена своята собствена воля, без да търсят одобрение и без да молят за подкрепа.
Съединението на България показва, че големите каузи, зад които заставаме заедно, могат да пишат и нашата, и европейската история с дързост и достойнство.
„Вече никой не може да упреква българите, че са нация неспособна на държавен живот и че свободата им е нещо харизано“, пише по-късно Константин Иречек.
Съединението на България показва ясно, че силата на една нация е в силата на нейния дух, във висотата на целите й и в единението на копнежите на сърцата. И в дни на лутане неговата светлина чертае пътя. Защото показва, че онова, което ни обединява като народ е добруването на всеки българин - желанието заедно да направим живота си по-добър, с усилия, с работа. Не без трудности, не без превратностите на времето, но с несломим български дух, с достойнство и чест.
Честит празник!
Честито Съединение!