Захариева на неформална среща в Естония

Снимка:

Facebook

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Първият ни дипломат ще се срещне с другите външни министри от ЕС

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева ще участва в неформалната среща на министрите на външните работи на Европейския съюз (ЕС) „Гимних“, която ще се проведе днес и утре. Това съобщи пресцентърът на Министерство на външните работи.

Програмата ще започне със съвместен обяд на първите дипломати и министрите на отбраната на държавите членки на Съюза, на която ще бъде обсъдено изпълнението на т.нар. пакет „Отбрана“ по прилагането на Глобалната стратегия на ЕС за външна политика и политика за сигурност.

По време на работните сесии ще бъдат обсъдени ситуацията след шестия ядрен опит на Северна Корея, Близкоизточния мирен процес, политиката на ЕС по правата на човека, а в съвместен панел със страните-кандидатки за членство в ЕС на фокус ще бъдат предотвратяването и борбата с радикализацията и насислствения екстремизъм.

В програмата на срещата е включена и работна вечеря, на която ще присъстват външните министри на страните кандидатстващи за членство в ЕС, на която се очаква да бъде обсъдена европейската перспектива на държавите от Западните Балкани и Турция.