Приключи тазгодишното издание на „Аполония“

„Щурците“ изнесоха своя последен концерт на сцената на „Аполония“ в Созопол

Любимата група на поколения българи „Щурците“ закри 33-тото издание на Празници на изкуствата „Аполония“ в Созопол. Огромният интерес на публиката доказа, че тазгодишното издание на Фестивала беше едно от най-успешните в историята му. Кирил Маричков сподели пред екипа на Фондация „Аполония“, че закриващият концерт беше последният на групата.
Тази година „Аполония“ представи богата и разнообразна програма с удължено времетраене. Цели 11 дни посетителите на Фестивала имаха възможността да се насладят на най-актуалните творчески проекти на българската и международната театрална, кино, литературна, художествена, фотографска, архитектурна, балетна и музикална сцена. Почитният приз „Аполон Токсофорос“ бе присъден на скулптура и художник Павел Койчев. Генерален спонсор на „Аполония“ отново беше Обединена българска банка, която връчи своята специална награда на Лили Иванова.
В Амфитетъра в Созопол бяха представени блестящи концерти и спектакли на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, Мистерията на българските гласове, Лили Иванова, Камелия Тдорова и Орлин Павлов, балет „Арабеск“, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Люси Дяковска и Плевенската филхармония, Руши Видинлиев, Васил Петров и ансамбъл „Чинари“.
Джаз феновете бяха завладяни от изпълнители, почитани по цял свят. Безспорни таланти като Антони Дончев, формация „Джазаница“, MYXTET, The Golden Project, Христо Йоцов, с най-новия си проект Jazz Cats и други зарадваха публиката както с класически джаз изпълнения, така и с ефектни импровизации.
Читалище „Отец Паисий“ стана сцена на вълнуващи театрални постановки и кино прожекции на български творби. Акцент беше постановката CLASS, продукция на Фондация „Аполония“ и Театър 199. Художествената галерия беше дом на много изложби на талантливи художници, интересни литературни четения и представяния на най-новите български творби. Сред тях бяха „Остров Крах“ на Ина Вълчанова, „Море на живите“ на Александър Секулов, „Хавра“, премиера, на Захари Карабашлиев, „Чамкория“ на Милен Русков и „Камбаната“ на Недялко Славов.

За „Аполония“:
Празниците на изкуствата „Аполония“ са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на „Аполония“ в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всички видове изкуства.
Повече информация за „Аполония“ можете да намерите на: www.apollonia.bg