Правителството отпуска 100 млн. лв. за ремонт на пътищата

Прави се обективен анализ кои са отсечките с най-неотложни ремонтни дейности, които още в рамките на тази есен трябва да се извършат

100 млн. лв. от държавния бюджет са отпуснати за ремонт на републиканските пътища в страната. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на брифинг след правителственото заседание.
"Днес с решение на Министерски съвет беше прието постановление за отпускане на крупна сума – 100 млн. лв. от бюджета на Република България за рехабилитация, ремонт, реконструкция на републиканските пътища на територията на страната, осигуряване на тяхната безопасност и сигурност“, заяви Нанков.
По думите му вече се прави обективен анализ кои са отсечките с най-неотложни ремонтни дейности, които още в рамките на тази есен трябва да се извършат.
"Първоначално ще разходим финансов ресурс за Околовръстния път на София, между отсечката на бул. "Ботевградско шосе“ и автомагистрала "Тракия“. Това е т.нар. източна част на "Околовръстно шосе“, обясни още Нанков.
"Там има по три ленти за движение, с по една аварийна. Участъкът е изключително лош и тежък. На второ място ресурс ще бъде насочен към изхода на София в посока Перник – от кв. "Княжево“, през Владая до пътния възел на автомагистрала "Люлин“ преди Перник. Там предвиждаме пълна рехабилитация на участъка, изграждане на светофарни уредби за реверсивно движение в пиковите часове – вечер в посока Перник, сутрин в посока София ще има по две ленти“, заяви Нанков. По думите му така ще се организира движението и през петъците и неделите.
"Най-вероятно ресурс ще бъде насочен и за рехабилитацията на пътя Варна-Златни пясъци, следвайки логиката на правителството в този мандат и във Варна да се насочва съответният финансов ресурс и да се изгражда необходимата инфраструктура. Пътят е в изключително тежко състояние“, допълни регионалният министър и уточни, че там има и активни свлачищни процеси.
Нанков каза още, че ще бъдат инвестирани средства и във всички останали пътни отсечки, приоритетно в Северна България, които имат неотложната нужда от ремонтни дейности, докъдето им позволят и усилията, и финансовият ресурс от 100 млн. лв.
"Връщаме се в АПИ, за да подготвим необходимите проекти и да започнем още от утре с ремонтни дейности“, заключи регионалният министър.