До месец става ясно ще се закрие ли „Слънчев бряг” АД

Животът

08-09-2017, 12:25

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ангелкова: „Слънчев бряг“ АД е с печалба от 1,224 млн. лв. за 2016 г.

Министърът на туризма трябва да даде предложение за активите на дружеството

Министърът на туризма Николина Ангелкова обеща най-късно до месец да има предложение дали активите на „Слънчев бряг” АД да се прехвърлят на община Несебър и да излезе с позиция какво ще се случи с миноритартите акционери.
Дружеството, в което държавата има 75 процента, предоставя права за достъп до транспортната инфраструктура, продава електрическа енергия и снабдява с вода част от комплекса, е на загуба трета поредна година. За 2016 г., когато се отчита ръст на туристите и нощувките, „Слънчев бряг“ АД има загуба от 993 хиляди лева.

Казусът, влезе в дневния ред, след като преди преди броени дни пред журналисти в Бургас вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че ще предложи директното му закриване. Симеонов даде следното определение на АД-то: уникално и неработещо чудо”.
„Дружеството трябва да бъде закрито, тъй като то не генерира почти никакви печалби и е гнездо за мащабна корупция“, каза той.
„Стартирали сме работа в две посоки – правен и финансов анализ за „Слънчев бряг“ АД“, каза Ангелкова в отговор на питане от депутата от БСП Петър Кънев дали споделя позицията на Симеонов.

„Финансовата загуба е в резултат на значително висок размер на разходи за амортизация – дружеството притежава водопроводни съоръжения за 40 милиона, като 300 хиляди са годишните разходи за амортизация“, посочи Ангелкова. И допълни, че всички собственици заплащат дължимите местни данъци и такси и нямат никакви отчисления към „Слънчев бряг“ АД“. Тежест било и финансирането на командировани на служители на МВР за осигуряване сигурността в курорта. През 2016 г. по това перо, АД-то изплатило 300 хиляди лева без ДДС, каза Ангелкова.