Московски: Летище „София“ отговаря на всички мерки за сигурност

До края на септември ще бъде събран Съветът за сигурност в гражданското въздухоплаване

Тестват мерките за сигурност на ВИП-терминала на летище София непосредствено преди председателството. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски по време на днешния парламентарен контрол. Изявлението му беше в отговор на въпрос на депутата Георги Свиленски за подготвеността на аеропорта да гарантира сигурността на всички, които ще приминат през него в рамките на предстоящото председателство на ЕС.

По думите му, Летище „София“ отговаря на всички мерки за сигурност предвидени в националното и европейското законодателство. Той обяви още, че до края на септември ще бъде събран Съветът за сигурност в гражданското въздухоплаване.

Московски посочи, че „Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ ще предприеме превантивни действия с извършване на допълнителни инспекционни проверки в последното тримесечие на настоящата година преди председателството.

„Непосредствено преди председателството ще бъде извършена извънредна инспекция на ефективността на прилаганите мерки за сигурност на ВИП-а и мерките за контрол на достъп до зоната за сигурност на ВИП-а“, обясни още Ивайло Московски.Освен това ще се извърши оценка на компетентността на всички служители по сигурността, които летището възнамерява да наеме допълнително.