Загиналите при земетресението в Мексико достигнаха 15 души

Мексиканските власти съобщиха, че евакуират жителите на Пуерто Мадеро в щата Чиапас

Броят на загиналите при мощното земетресение в Мексико нарасна до 15 души, съобщи местната „Форо-ТВ“, позовавайки се на данни на президента Енрике Пеня Нието. По-рано бе съобщено за двама, а после - за петима загинали. Няма данни за пострадали българи. Според държавния глава 10 души са загинали в щата Оахака, в район на провлака Теуантепек между Атлантическия и Тихия океан, трима са жертвите в щата Чиапас, а още две деца - в щата Табаско.
Според Нието това е най-мощното земетресение в страната през последните 100 години.
През деня различните сеизмологични служби по света даваха различни характеристики за земетресението. Съгласно уточнените данни на Националната сеизмологична служба на Мексико магнитудът на бедствието е от 8,2 степен, преди това се съобщи за 8-ма и 8,4-та степен. Епицентърът се намирал на 137 километра югозападно от град Тонала, щата Чиапас. Огнището му бе на дълбочина 58 километра, а според предишните данни – на 33 и 92 километра дълбочина.
До 70 сантиметра достигна височината на вълните след земетресението край южното крайбрежие на Мексико, съобщи Тихоокеанският център за предупреждения за цунами на страницата в Туитър. „Има потвърждение за цунами в Мексико. Най-високите вълни достигнаха 0,7 метра", казва се в съобщението.
Трусът разлюля столицата Мексико сити, където хората избягаха от сградите, чувайки сирените за бедствието.
Държавната нефтогазова компания „Пемекс“ твърди, че земетресението не е повлияло върху работата на нейните обекти, но техният оглед продължава.
Мексиканските власти съобщиха, че евакуират жителите на Пуерто Мадеро в щата Чиапас като предпазна мярка, имайки предвид предупреждението за цунами за южното крайбрежие на страната, отправено след силното земетресение, предаде Асошиейтед прес.