Ще се спестяват 700 хил. лв. разходи от управление на държавни фирми годишно

Оптимизирани са членовете на бордовете на директори на няколко компании

Министърът на икономиката е спестил разходи в размер на около 700 хил. лв. годишно от управление на държавни дружества, съобщи пресслубата на икономическото министерство.

Сред взетите мерки са редуциране на съставите на съвета на директорите на ВМЗ ЕАД от петима на трима души, а дружеството се управлява от един, а не от двама изпълнителни директори. Съветът на директорите на НКИЗ ЕАД е понижен от петима на трима души, като дружеството се управлява от един, а не от двама изпълнителни директори. Реформа има и и при директорите на "Монтажи" ЕАД - от петима на трима души.

Назначени са по двама държавни служители от Министерството на икономиката, които не получават възнаграждение в съветите на директорите на "Летище Стара Загора" ЕАД, "Институт по маркетинг" ЕАД и "Сертификация" ЕАД.

Тези дружества предстои да бъдат преобразуване от ЕАД в ЕООД и в средносрочен план ще се управляват само от по един управител. Назначен е служител в състава на Съвета на директорите на "София Тех Парк" ЕАД, който също не получава възнаграждение.

Министерството е освободило търговския пълномощник на "Авионамс" ЕАД, определен от Министерството на икономиката, който е включен в състава на съвета на директорите на дружеството. Това пък пести разходи за управление, посочва още от ведомството. Освободени са ликвидатори от две търговски дружества, които са били управлявани от по двама ликвидатори, а понастоящем се управляват от по един.

Друга мярка е намаляване на персонала в едно търговско дружество в ликвидация, като са ограничени и разходите за правно обслужване и наемане на офис площи.

В средносрочен план предстои сливането на две търговски дружества, в следствие на което ще бъдат освободени двама управители, което ще допринесе до намаляване на разходите с около още 120 хил. лв. годишно за възнаграждения, осигуровки и административни разходи, посочват от министерството.