Редица прояви в страната за 9 септември

Това е ден, който все още разединява българското общест

На 9 септември се навършват 73 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България, която продължава да разделя българското общество.

За мнозина тази дата е свързана с коренна промяна – премахване на капиталистическия строй и изграждането на едно по-справедливо социално общество – комунистическото. За други 9 септември е черна дата, кървав преврат довел до ликвидирането на демокрацията и частната собственост, почернил живота на стотици хиляди българи.

По традиция годишнината от 9 септември 1944-а ще бъде отбелязана по два противоположни начина. Националният съюз на репресираните от комунистическия режим ще проведе митинг пред паметника на жертвите на площад „Стефан Стамболов“ в Пловдив.

В същото време БСП ще празнува. По традиция Народни представители от „БСП за България“ и изпълнителното бюро на левицата ще поднесат цветя на паметника на Незнайния воин в столицата, а по-късно ще се проведе тържествен митинг на Братската могила в Борисовата градина.

Вчера ГЕРБ и Съюзът на репресираните от комунизма в България излязоха с обща декларация против тържествата на БСП по повод 9 септември. Те напомниха, че няма повод да се празнува ден, в който си спомняме за паметта на онези, които са били избити след кървавия преврат през 1944 г.