България с най-високото отличие от Spirits Selection by Concours Mondial

Животът

09-09-2017, 13:16

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

За три години на страната ни са присъдени общо 14 медала

Общо три медала спечели България от международния конкурс Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles. За първи път на страната ни беше присъдено най-високото отличие – Голям златен медал (Grand Gold). Той е за 15-годишното бренди Black Sea Gold (2002г). Двата златни медала са за 3-годишното, отлежало в дъбови бъчви, уиски Black Ram и за 25-годишното бренди Black Sea Gold.
Тазгодишното издание на Spirits Selection се проведе в Ла Серена, Чили, от 22 до 24 август. 66 съдии от 22 държави оцениха 1140 високоалкохолни напитки. В надпреварата участваха 54 страни-производители от Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Не всяка държава, подала мостри за надпреварата, печели медал.
„За първи път Spirits Selection присъжда своята най-голяма награда на български напитки“, коментира Кристоф Сепулведа от „Пробежекс“, представителят на конкурса за България. „Освен хубаво вино, България прави и качествени високоалкохолни напитки“, допълва Меглена Михова от „Пробежекс“. „Spirits Selection избра България за следващата страна-домакин. Вярваме, че това ще помогне на българските производители да намерят по-голямо признание на международните пазари, а България да бъде открита от международната общност не само като винена дестинация, но и като производител на високоалкохолни напитки“, допълва тя.
Следващият град-домакин на Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles е Пловдив. Конкурсът ще се проведе от 21 до 23 август 2018 г. с подкрепата на Министерството на икономиката и на Община Пловдив.
В денят, посветен на следващия домакин през 2018 г. в Ла Серена, най-напред бе излъчен специален филм за хилядолетния Пловдив, разказващ за многобройните културноисторически забележителности и за традициите в произвоството на вина и високоалкохолни напитки. Заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив инж.Александър Държиков, главният експерт в отдел „Развитие и международно сътрудничество“ на общината Пламен Панов и Кристоф Сепулведа от „Пробежекс“ дадоха в Чили галавечеря с традиционни български напитки. Трима международни експерти по смесване на алкохол направиха коктейли с българска ракия, а гостите гласуваха за своя фаворит.
България участва в Spirits Selection за първи път през 2015г. и още с първото си участие печели отличия. За три години на страната ни са присъдени общо 14 медала. Българското бренди e отличено за втора поредна година, а българското уиски – за първи път тази година. Останалите медали на страната ни от Spirits Selection през годините са за българска ракия, текила, водка и джин.
Spirits Selection by Concours Mondial е единственият пътуващ конкурс в света и единственият, който прави проверка на качеството на наградените напитки. В Чили тази година бяха присъдени общо 24 Големи златни медала. Те са за байжиу от Китай; писко от Чили; арманяк, коняк, водка и ром от Франция; ром от Гватемала; уиски от Индия; ликьор и грапа от Италия; ром от о-в Мартиника; мескал и текила от Мексико; шотландско уиски от Шотландия; бренди от Словакия; уиски от Тайланд и вермут от Испания. Франция е с най-много Големи златни медали (8). Следват я Мексико (3), Италия и Испания (всяка една с по един). Петте страни с най-много отличия (Голям златен, Златен и Сребърен) през 2017 г. са: Франция (вкл. Гваделупа, Мартиника и Реюнион), Китай, Мексико, Италия и Тайланд. За първи път през 2017 г. Конкурсът отличи и био алкохол – водката Ekiss от Франция, която е едно от четирите „открития“ (Revelations) на Spirits Selection.