Орбан: Унгария няма да бъде страна на мигранти

Той подчерта, че е упълномощен от унгарските избиратели да запази унгарските култура и идентичност

Никога няма да позволя Унгария да се превърне в страна на мигранти, заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан в интервю за местна радиостанция, цитиран от агенция „Фокус“.

Той подчерта, че е упълномощен от унгарските избиратели да запази унгарските култура и идентичност. Орбан беше категоричен, че Унгария ще се бори срещу политиката на Брюксел, който иска да засели мигранти пряко волята на националните държави. Според него подобни действия са абсурдни и недопустими, и не може бюрократите в Брюксел да решават „кой да живее в Будапеща“.

„Единствено унгарците могат да решат с кого да живеят“, заяви премиерът.

„Ако една страна смята, че решение на ЕС засяга националната ѝ идентичност, тя трябва да се изправи“, каза той.

Според Виктор Орбан истинската битка започва, защото според съдебната присъда на ЕС Унгария не е задължена да направи нищо, а единствено, че квотата за заселване на мигранти се счита за легитимна.

„Досега се борихме по правен път, а сега трябва да се борим политически методи, за да променим това решение на ЕС. Трябва да се каже пред различните организации на ЕС, че решението за квотите е погрешно, неприложимо, и че трябва да се промени“, обясни унгарският министър-председател.