"Ирма" удари Флорида със силни ветрове и торнада

В един окръг и шест града във Флорида е въведен полицейски час

Ураганът Ирма е на 175 км от Кий Уест, Флорида, а южната част на щата е обхваната от силни бури с торнада, съобщи американският Национален център за ураганите, цитиран от Ройтерс.
Максималната скорост на ветровете на бурята е 195 км/ч.
През следващите няколко часа епицентърът на Ирма ще продължи да се движи покрай северните брегове на Куба и в сутрешните часове по местно време се очаква да е близо до Кий Уест.
Американската Агенция за опазване на околната среда предприе действия за гарантиране безопасността на едни от най-опасните обекти в САЩ за складиране на отровни отпадъци, разположени на територията на Флорида, предаде Асошиейтед прес. Десетки нейни служители бяха разположени на тези обекти, които в щата са общо 54. Тяхната задача е била да евакуират служителите им, да гарантират безопасността на оборудването и да обезопасят материалите, представляващи риск.
В един окръг и шест града във Флорида е въведен полицейски час заради приближаването на урагана Ирма, съобщи телевизия Си Ен Ен, цитирана от ТАСС. Окръгът е Броуърд, а градовете са Коръл Спрингс, Форт Лодърдейл, Диърфилд Бийч, Хилсбъро Бийч, Маями Бийч и Маями.
Кубинската столица Хавана беше залята от високи приливни вълни, предизвикани от урагана Ирма, предаде ТАСС. Кубинската телевизия разпространи кадри, на които се вижда как 8-километровата крайбрежна улица "Малекон" и прилежащите улици са затворени за движение и напълно празни.
Епицентърът на бурята не доближи Хавана на повече от 200 км, но в двумилионния град имаше силен вятър и се изсипа голямо количество дъжд. Много крайбрежни райони се оказаха под вода. На много места е спряно електрозахранването, има и прекъсвания в телефонните връзки.
Хиляда и шестстотин туристи са евакуирани от остров Сен Мартен, 1200 остават, предаде Асошиейтед прес.
Премиерът на холандската задгранична територия Уилям Марлин заяви, че са предприети действия и оставащите 1200 да бъдат евакуирани.
По думите му много страни и народи са предложили помощ, но метеорологичните условия ще са определящи за това как ще се координират действията.
Властите все още установяват размера на щетите по острова. Премиерът каза още, че в Сен Мартен остава в сила полицейският час, а последвалите непосредствено след бурята мародерски набези са намалели.
Сен Мартен беше връхлетян както от Ирма, така и от урагана Хосе.