Ципрас: Гърция обръща страницата

Свят

10-09-2017, 16:27

Снимка:

facebook

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ключова среща между Борисов, Ципрас и Вучич в Солун (видео)

Гръцкият премиер отбеляза, че чуждестранните инвеститори са нетърпеливи да оползотворят възможностите, които Гърция предлага

Гърция ще завърши успешно спасителната си програма през 2018 г., подпомогната от съществен икономически растеж, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, който обеща да подкрепя трудещите се, младите гърци и малкия бизнес в процеса на възстановяване на страната, предаде Ройтерс. На откриването на 82-ия Международен панаир в Солун снощи Ципрас заяви, че гръцката икономика ще постигне растеж през 2017 г. след 9-годишна рецесия и добави, че страната е открила 236 000 нови работни места през първите седем месеца на 2017 г., което е най-бързият ръст на заетостта от 2001 г. насам, предаде АП.
 
"Гърция обръща страницата... Сигурен съм, че по това време следващата година, надзорът (на кредиторите) ще е завършил", посочи той, като подчерта, че е важно "след излизането от наблюдението да не се правят същите грешки".
Премиерът отбеляза, че чуждестранните инвеститори са нетърпеливи да оползотворят възможностите, които Гърция предлага.

"Страната се превръща в стратегически партньор на големите финансови сили в света", посочи още Ципрас, цитиран от в. "Катимерини". "Имиджът на страната се промени радикално към по-добро, признаците на възстановяване са ясни за нас, за инвеститорите и за нашите партньори", подчерта той.
Панаирът, който тази година включва 1500 изложители, ще бъде посветен на Китай, който ще участва със 150 фирми, повечето от които са в сферата на високите технологии. 

Организаторите очакват около 250 000 посетители от 17 държави. Четиридесет и три търговски камари ще участват с 360 компании, съобщава "Катимерини".
Китай ще разполага с изложбена площ от шест акра. Китайската делегация е от 400 души и около 170 компании, сред които гиганти, които играят важна роля в инициативата "Един пояс, един път".

Преди откриването на панаира гръцки профсъюзи организираха протести в Солун срещу политиката на икономии на правителството, които преминаха мирно. Малко преди Ципрас да излезе на трибуната обаче група крайнолеви демонстранти се опитаха да пробият полицейския кордон, но бяха изтласкани от полицията, която използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне, посочва "Катимерини".