Павлова: На Европа й е нужно да бъде единна и обединена

Трябва да бъдем балансирани и да търсим консенсуса, за да имаме успешно Председателството

На Европа ѝ е нужно да бъде единна, обединена, да опитаме да направим всичко възможно да обърнем тенденцията на евроскептицизма. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова на конференция, по повод навършването на 10 години от присъединяването на България към ЕС и предстоящото председателство на Съвета на ЕС, предаде Агенция „Фокус“.

„Избрахме девиза „Съединението прави силата“ - дава много силна заявка. 140 години по-късно за България е валидно повече от всякога, валидно е и за Европа“, заяви тя. „България, празнувайки 10 години от своето членство в ЕС, поемайки Председателството в един не лек, критичен момент за ЕС, ще има възможност да участва във формирането на политиките за бъдещето на Европа и Балканите“, обясни Лиляна Павлова.

„10 години след членството ни в ЕС се променихме много, постигнахме много, подобрихме макроикономическите си показатели и инфраструктурата“, заяви тя.

„Важната задача са младите хора, които имат възможността да живеят свободно в Европа и да учат, да се върнат в България“, коментира министърът. „На 13 септември предстои председателят на ЕК да направи важна заявка, която заедно със всички наши партньори да реализираме на практика. Това е посланието за бъдещето на Европа“, каза още тя.

"Най-важното, за да бъде успешно Председателството е да успеем да бъдем балансирани, неутрални, когато председателстваме, не за сметка на това да не защитаваме българските приоритети. Да бъдем балансьор - този, който ще търси баланса и консенсуса", заяви Павлова.

„Имаме амбициозната цел да проведем среща на върха през май месец с основна заявка- европейската перспектива за Балканите“, заяви тя. „Нямаме намерение или очаквания, трябва да сме много внимателни, не можем да си позволим да даваме фалшиви очаквания на гражданите на Балканите“, уточни Лиляна Павлова.

По думите ѝ страната ни може да даде реалистичен план, който страните от Западните Балкани да изпълнят, за да вървят по пътя към членството в ЕС. „Приоритет №1 към Западните Балкани е свързаността - въздушна, енергийна, пътна, железопътна, дигитална. Тя може да бъде усетена от всеки един гражданин“, посочи министърът и допълни, че другите два важни приоритета са сигурността и перспективата за разширяването на ЕС към Западните Балкани.