Отложиха дело за укриване на данъци заради заболяване на подсъдимия

Има данъчни задължения в размер на 32 500 лева

Окръжен съд - Добрич отложи разглеждането на наказателно дело за укриване на данъчни задължения заради неявяване на подсъдимия Митат Х. от село Бобовец, общ. Балчик. Защитникът му представи болничен лист, който удостоверява, че мъжът отсъства поради заболяване. Съдебният състав прецени, че не следва да даде ход на делото, за да не бъдат нарушени процесуалните права на подсъдимия, но разпореди в 7-дневен срок той да представи допълнителни писмени доказателства, с които да удостовери, че болничният лист му е издаден, за да послужи пред съдебните органи. Делото беше отложено за 12 октомври.

40-годишният мъж е обвинен за това, че през периода от 31 юли 201Зг. до 31 юли 2014г. в Добрич при условията на продължавано престъпление, в качеството си на управител на Еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД) със седалище и адрес на управление село Бобовец, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 32 500 лева.

Според прокуратурата през 2013 и 2014г.  управителят Митат Х. е получил от касата на дружеството съответно 400 000 и 250 000 лева, като в края на двете години той не е представил разходно-оправдателни документи как и за какво са били използвани сумите. В хода на данъчна ревизия, назначена в началото на 2015 година, е било предоставено писмено обяснение от подсъдимия, който е и едноличен собственик на капитала на дружеството, че парите в общ размер от 650 000 лева са му били раздадени като дивидент и не подлежат на връщане, тъй като имали характер на изплатени доходи от разпределяне на дивидент.

Прокуратурата посочва, че съгласно разпоредбите на ЗДДФЛ /Закона за данъците върху доходите на физически лица/ окончателният данък за доходите от дивиденти под формата на скрито разпределение на печалба се определя върху брутния размер на начислените суми.  Обвинението счита, че в срок до 31 юли на съответните години подсъдимият е следвало да подаде декларации и да внесе дължимия данък от 5% върху получените суми, а именно 20 000 лева за 2013г. и 12 500лева за 2014 година, а това не е било направено. Дружеството дължи и лихви в размер на 4 990 лв., изчислени до датата на ревизионния доклад.

В обвинителния акт се отбелязва, че според изготвена съдебно-счетоводна експертиза изплатените на Митат Х. парични суми по счетоводни данни са били налични в касата на предприятието и техният произход е от осъществявана стопанска дейност. Дружеството разполагало с безсрочна Лицензия по Закона за управление на отпадъците за търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали, издадена от Министерството на икономиката и енергетиката, а от юли 2013г. имало разрешение от Министерството на транспорта, с което се разпореждало изваждането на потъналите останки от корабите „Комсомолец“, „Стефан Караджа“ и „Бенисаф“.