Радев в УАСГ: Тук се задава бъдещия облик на България

Според него държавата трябва да помогне, за да има лаборатории за научно-изследователска дейност

"Тук се подготвят най-добрите строителни инженери, хидроинженери, геодезисти, архитекти и градостроители. Тук се задава бъдещият облик на България", каза президентът Румен Радев при откриването днес на учебната година в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София.

Според него държавата трябва да помогне, за да има лаборатории за научно-изследователска дейност. "Университетите у нас да правят и наука, тъй като само преподаването и усвояването на готови знания вече е абсолютно недостатъчно", изтъкна Румен Радев.

Преди церемонията държавният глава се срещна с ръководството на Висшето училище. Пред пълната зала на най-голямото висше техническо училище в областта на строителството в България, държавният глава посочи, че на срещата са обсъдили проблемите с финансирането, обвързването на субсидиите с реализацията на студентите и качеството на образованието.

„Оставам открит по всички тези въпроси. Ще имам бъдещи дискусии и срещи с ръководствата и на другите университети. Ще направим по-пълноценен диалогът и с държавните институции, така че да се намери най-добрият баланс между финансиране, качество, нормативна база, изисквания и крайни резултати в нашето образование”, заяви Радев.

Президентът поздрави студентите на Университета по архитектура, строителство и геодезия за избора на професия, който са направили и ги призова да втъкават и нашата българска традиция в това, което творят, независимо в коя област работят.