Зигмар Габриел: Турция се движи към авторитарен режим

Брюксел трябва да прекрати преговорите за членство на Турция в Европейския съюз

Брюксел трябва да прекрати преговорите за членство на Турция в Европейския съюз, заяви германският външен министър Зигмар Габриел в публикувано днес интервю за портала Т-онлайн, предаде ТАСС.


"Напълно съм съгласен с позицията на лидера на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц. Аз също смятам, че според почти всички граждани на Германия Турция в сегашното й състояние никога няма да влезе в ЕС", каза Габриел.


Той подчерта също, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган изобщо не се стреми към това членство, и самият той му е казал това преди няколко години. Германският министър каза, че Турция се движи към авторитарен режим, а евентуалното въвеждане на смъртното наказание ще означава пълен разрив на страната с Европа.

Габриел каза, че Германия не смята да скъсва дипломатическите си отношения с Анкара, но "значително повишава икономическия натиск върху Турция".


"Ние не призоваваме никого да се отказва от своите инвестиции, това е решение на компаниите, но в този момент в Турция това е съпроводено с рискове", посочи министърът.