Областният управител свика работна среща относно за реконструкция на Околовръстно и Асеновградско шосе

Животът

13-09-2017, 07:19

Снимка:

Областна Администрация Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На срещата бяха обсъдени техническите проблеми, които трябва да се решат, за да може проектите да бъдат завършени качествено и в срок

Областният управител Здравко Димитров свика редовна работна среща относно проектите за реконструкция на Асеновградско шосе и Околовръстния път на Пловдив. На срещата, която се проведе в Областна администрация – Пловдив, присъстваха представители на АПИ, „Пътпроект“ ЕООД, фирмата изпълнител на реконструкцията на Асеновградско шосе „ИСА – 2000“, ЕВН “Електроразпределение – Юг, КЕЦ Асеновград“, ОПУ – Пловдив, Напоителни системи – Пловдив, Кметове и главни архитекти и експерти на общините Асеновград, Куклен, Марица, Пловдив и  Родопи и областна администрация.
На срещата бяха обсъдени техническите проблеми, които трябва да се решат, за да може проектите да бъдат завършени качествено и в срок. Един от основните проблеми с трасето Пловдив – Асеновград е изграждането на локални платна и кръгови кръстовища, които не са включени в проекта, но които са необходими, за да се избегнат неудобствата за собствениците на имоти до шосето и да се намали трафикът по една от най-натоварените пътни артерии в региона. Представиха се проектните разработки за две кръгови кръстовища – на Долни Воден и в началото на Асеновград – за околовръстния път, които са ангажимент на АПИ. Предстои възлагане и проектиране на локалните платна, което е ангажимент на трите общини. За да се реализират локалните платна е необходимо да се коригира отводнителния канал на Асеновград, който трябва да стане закрит, както и напоителния канал на Напоителни системи – Пловдив, които ще предложат начин за неговото коригиране и реконструкция. От ЕВН “Електроразпределение – Юг“ изтъкнаха, че имат проблем с проекта за електрозахранване на „Тракия икономическа зона“, чиято процедура по ЗОП в момента се обжалва в КЗК. Те изтъкнаха, че е изключително важно проектът им да стартира успоредно с реконструкцията на Асеновградско шосе, защото го пресича и полагането на тръби трябва да се извърши на един етап с ремонтните дейности по трасето, но решението на КЗК се бави вече половин година.
Най-важният проблем за решаване е кръговото на изхода на Пловдив. Там трябва да се доработи парцеларния план от община Пловдив и община  Родопи. Не по-малко проблеми съществуват и с проекта за удвояване на съществуващото околовръстно шосе, защото в района, през който трябва да минава трасето има над 20 инвестиционни намерения. Проектът се бави и поради жалба на екологичната оценка на проекта за удвояване на пътя от екологична неправителствена организация.
Към момента, пред проектантите имат сериозни проблеми, свързани с трасето, тъй като пресича съществуваща инфраструктура - жп линията на КЦМ, кръстовището на с. Първенец и с. Коматево и далекопроводите, които минават над трасето.
Областният управител назначи следваща среща, която ще се проведе идния вторник, 19.09.2017 г., за да бъдат докладвани мерките, които ще се предприемат за разрешаване на проблемите.