„Запазете Бедечка“ настояват за незабавни строителни откази за нови кооперации

Паркът трябва да бъде окончателно спасен

Незабавни строителни откази за нови кооперации и спиране на отреждането на парцели за застрояване в „Бедечка". Това поиска гражданското сдружение „Запазете Бедечка". Става дума за няколко нови петна за строеж в самото сърце на парка до Стария чинар. Според сдружението има натиск тези парцели да се отредят за строеж в проекта за нов общ устройствен план, а общината не издава и необходимите откази за нови кооперации.

Защитниците на парка изпратиха юридическо становище, което доказва, че тези откази могат и трябва да се издадат. „Паркът трябва да бъде окончателно спасен с изменение на общия устройствен план на сесия на общинския съвет на 28 септември. Огромна е опасността това спасяване да е частично. Свой парцел в същинската част на парка има и „Лидъл", и въпросът сега е дали и този парцел ще бъде отреден за застрояване, или за парк. Парцелът е последната възможна връзка на парк „Бедечка" с друг старозагорски парк – „Зеления клин”. Проблем има и със стадион „Химик", и с териториите около него”, се казва в писмо, разпространено до медиите. Според текста общината така и не издава откази за строителството на още кооперации в същинската част на парка. Затова „Запазете Бедечка" изпрати мотивирано становище до кмета и главния архитект. Автор на юридическото становище за строителни откази е юристът Александър Коджабашев, изготвил мотивацията, която залегна в основата за предложението на Живко Тодоров за пълно запазване на зелената площ.

Наскоро от община Стара Загора коментираха, че съдът ги задължава да издадат 2 нови строителни разрешителни. Становището на експерта обаче гласи точно обратното, а именно: „щом като строителната забрана е наложена за територията на имотите, за строителство, в които се иска издаване на разрешение за строеж, главният архитект би следвало да постанови отказ от издаване на разрешение за строеж". От гражданското сдружение са озадачени защо главният архитект на общината Виктория Грозева продължава да мълчи и да не издава откази. "Вече строящите се 8 кооперации, станаха причина за оставката на предишния главен архитект. По-късно стана ясно, че именно подписът на настоящия главен архитект, тогава заместник, стои под разрешителните за вече готовите кооперации. Нещо повече, „Запазете Бедечка" разполага със схема, предоставена от общински съветник, която показва, че се планира дори отреждането на още няколко нови парцела за застрояване в сърцето на парка до Стария чинар. Става дума за същия прословут комплекс, в който вече се изграждат 8 кооперации. Около този комплекс бяха унищожени и дървета. Изглежда, че архитектите, които изготвят новия ОУП работят по вече пета или шеста версия, която допуска все повече застрояване и няма нищо общо с техническото задание, прието с огромно мнозинство от Общинския съвет преди година, категорични са от „Запазете Бедечка”.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен