Още трима учители от СМГ освободени

Временният директор разглежда възможността за връщането им на работа

Договорите на трима учители в Софийската математическа гимназия (СМГ) не са били подновени от вече бившия директор Антони Стоянов, съобщи "Дневник". Назначената временно на поста Зоя Савова разглежда възможността за връщането им на работа, като освободи назначените от Стоянов техни заместници. Това се разбра по време на вчерашното заседание на парламентарната комисия по образование и наука, където беше разгледан казусът със СМГ.

Министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че е сезирал Министерството на финансите да направи проверка на училищното настоятелство към гимназията. По думите на Вълчев, част от настоятелствата са се превърнали в черни каси, а според него това към математическата гимназия е извършвало стопанска дейност в общински имот. Освен това Вълчев посочи, че настоятелството в СМГ е разполагало с парите от уроци по математика, които според него би трябвало да се разпределят от училището.

Междувременно представител на училищното настоятелството към СМГ заяви, че през миналата година организацията е дала 200 хиляди лева за ремонти, подновяване на материалната база в гимназията, както и за хонорари на учителите, които дават уроците по математика. Именно от таксите за тези уроци са и приходите на настоятелството.

Повод за изслушването в комисията бе напрежението в училището, както и протестите на родители след уволнението на учителката по математика Петя Тодорова. Доскорошният директор Антони Стоянов, който я отстрани, впоследствие беше уволнен от Районното управление по образованието. Причината бе, че проверка на експерти от Министерството на образованието е открила административни нарушения.

На заседанието присъстваха родители на ученици в гимназията, учители, зам.-министърът Таня Михайлова, ръководителят на Регионалното управление на образованието Ваня Кастрева, както и Антони Стоянов.

По време на изслушването временната директорка Зоя Савова съобщи, че е върнала Петя Тодорова на работа. Справка на сайта на училищното настоятелство показва, че един от членовете му се казва Петя Тодорова.

От изказванията на участващите се разбра, че Стоянов не е подновил договорите на учителите Божидар Георгиев, Надя Владева и Ана Илиева. Това сериозно е обезпокоило някои от родителите.

На уволнения директор не беше дадена думата, за да разясни мотивите за решенията си. Председателката на комисията Милена Дамянова (ГЕРБ) обясни това с необходимостта да се избегнат диалозите между двете спорещи страни, чиито представители присъстваха на заседанието. Целта на комисията е била да успокои депутатите, че учебният процес в СМГ ще може да започне спокойно.