Майстор от Жеравна ще помага за възстановяване на автентичния зид на църковния двор в Карапелит

Кметът на селото е поел ангажимент да постави указателни табели

С участието на членове на Движение „Възраждане”, водени от лидера си Костадин Костадинов,  на Сдружение „Доброджънци”, на доброволци от Карапелит и Добрич, в неделя, 10 септември, бяха извадени на повърхността  надгробните паметници на заровените в двора на църквата  жители от селото, като по този начин бяха открити част от надгробните плочи. На две от плочите има нарисувани пушки, споделя Калина Димитрова  и обяснява, че точно с тях са застреляни жертвите. Упомената е и годината – 1872 -73 г.
Другата добра новина е свързана с предстоящото възстановяване на автентичния зид на църквата в Карапелит. Майстор от Жеравна ще дойде за целта, за да покаже на доброволците как да се справят със задачата, ползвайки същите камъни,  а спонсор е поел разноските по реставрацията. Майсторът се очаква да пристигне след около две седмици.
След издаването на разрешение от владиката на Силистренска епархия, адвокат подготвя създаването на набирателна сметка, като се очаква до една седмица тя да бъде факт. Спешно трябва да се ремонтира покривът на църквата, за да не се пълни с вода и сняг през есента и зимата, и за да е възможно по-нататъшното възстановяване, което ще изисква повече време . Дворът на църквата е почистен основно и най-важното се подържа в отличен вид. Вече е безопасно там да играят деца и да се разхождат семейства, тъй като местността е много красива.
Преди три месеца всичко изглеждаше безнадеждно, а сега нещата вървят и то с много добри темпове, доволна е главната инициаторка на акцията. За жителите на Карапелит тя казва, че те още не могат да повярват, че нещо такова се случва.
Кметът на селото е поел ангажимент да постави указателни табели, за да могат външните хора по-лесно да откриват църквата, която е разположена в най-ниската част на Карапелит, в близост до язовира. 

Източник: МГ Добруджа